Glumci iz grupe ReACT u Milanu organizovali radionicu na temu teatra potlačenih

Glumačka organizacija ReACT imala je u Milanu uspješan nastup i svoje dramske radionice nastavljaju i u Sarajevu.

ReACT je glumačka organizacija koja se bavi primjenjenim teatrom unutar formalnog i neformalnog obrazovanja koristeći kreativni dramski proces i teatar potlačenih. Sa radom su počeli u septembru 2020. godine i aktivno  su uključeni u dramsko obrazovanje mladih u Sarajevu.

Dramske radionice vodi prof. Ida Karahasanović Avdibegović, profesor engleskog jezika i književnosti i apsolvent master studija primjenjeno pozorište na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Teatar potlačenih je forma interaktivnog teatra koja korijene vuče iz Brazila kada ga je javnosti predstavio Augusto Boal. Bavi se socijalnim problemima gdje publika postaje aktivna i ima mogućnost da učestvuje i promjeni radnju. Ova tehnika dozvoljava članovima publike da dođu u direktan sa aktivnim društvenim konfliktima. Tada preuzimaju odgovornost za njihove probleme i zajedno istražuju moguća rješenja istih.

ReACT je u Milanu, u sklopu Sedmice mira prošloga vikenda u saradnji sa kampusom mira Campus de la Pace organizovao radionicu u upravo na temu teatra potlačenih.

Na radionici u Milanu je učestvovalo preko 100 srednjoškolaca, studenata, društvenih radnika i umjetnika iz BiH, Italije, Francuske i mnogih drugih zemalja. Radionica je za cilj imala da poveže teatar potlačenih i migrantsku krizu aktivno uključujući sve prisutne.

Ova glumačka radionica aktivna je već skoro 2 godine, a javnosti su se predstavili i kratkometražnim film “Voices of Youth” u saradni sa EFCR na temu 25 godina od Daytona.

Trenutno rade i na mirovnom projektu u suradnji sa ZFD Forumom, a možete ih u nedjelju 8. maja, gledati i u Historijskom muzeju na festivalu Garden of Dreams sa forum teatar preformansom “How Far is Peace” koja se radi u saradnji sa EU info centrom u BiH. Nastup počinje u 15 sati.

Donate NOW

Association ReAct, Sarajevo

Zmaja od Bosne 70, Sarajevo

Number TRN: 3387302207652777 

Unicredit bank d.d. Mostar

Sum: ….. KM

Purpose of remittance: One-off donation