Dnevnik identiteta

Grupa mladih ljudi, zaljubljenika u teatar okupljenih u trupu „React“ u nedjelju 28.08 izveli su
jednu vrlo važnu predstavu koja tematizira jedan od najtraumatičnijih događaja iz proteklog rata – genocid u Srebrenici.

Predstava „Dnevnik identiteta“ je produkt kombinacije različitih pozorišnih stilova koji uključuju fizički, ekspresivni i primjenjeni teatar. Mladi glumci su izveli predstavu u Kulturnom centru Srebrenica u okviru Medjunarodne sedmice sjećanja „Svjetla iz Sumraka“. Moderan teatarski izraz, udružio se s ispovijednim tonom kojim je protkana predstava. Interesantan je višemjesečni proces ovih mladih glumaca, od kojih mnogi nisu bili ni rođeni jula 1995. godine, te kako promišljaju o ovoj važnoj temi. Suočavanje s prošlošću kao gorući problem savremenog bh. društva, ovdje je propitivano kroz umjetnost, konkretno teatarski izričaj. Još jednom se potvrdilo da je teatar važan medij koji može navesti gledaoce da promišljaju o zbilji u kojoj žive, jednako kao i o događajima iz prošlosti koji su dio pojedinačne i/ ili kolektivne traume. U sklopu ReACT-a mladi ljudi imaju priliku istraživati o ličnom, ali i odnosu šire društvene zajednice prema dešavanjima u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Ovdje je to pitanje odnosa prema prošlosti i kulturi sjećanja, koja je prvi uvjet za izgradnju zdravog društva orijentiranog ka budućnosti. Svakom mladom čovjeku u Bosni i Hercegovini Srebrenica jeste utkana u njegov/njen identitet, te predstava jeste svojevrsna unija naših ličnih identiteta, te kolektivnog identiteta onoga što se dešavalo tokom rata u Bosni i Hercegovini.
Snažan umjetnički izraz ove heterogene grupe podsjetio nas je da scenska umjetnost još od antičkih vremena postavlja temeljna pitanja ljudske egzistencije. „Slušaj kako ti srce lupa u meni!“ To su srca svih onih koje više nema, svih onih koji su i dalje živi, svih povrijedjenih, svih okrutnih, svih nesvjesnih, svih pomirenih. To su sve emocije i pitanja za koja nikada nećemo imati potpuna obrazloženja. To je i ova predstava – Dnevnik
identiteta. Lična iskustva, ne samo nas, nego i mnogo drugih, lične percepcije i poimanja svega onoga što je bilo, svega onoga što ostaje. Ova predstava ne daje odgovore, ona iznosi doživljaje i svima poznate informacije. To je ono što se osjeti, vidi i čuje, ali što se često vješto ignoriše. Ova predstava je poziv na budjenje. Poziv da se jednom dogodjeno više nikad ne ponovi. Predstava „Dnevnik identiteta“ je realizirana u partnerstvu sa forumZFD ( Forum za civilne mirovne službe). Svima preporučujemo da pogledaju navedenu predstavu 21.09 u Dječijoj kući na Grbavici. Ova predstava, sagledana u cjelini, čini jedan pravi mali kulturni događaj.

Donate NOW

Association ReAct, Sarajevo

Zmaja od Bosne 70, Sarajevo

Number TRN: 3387302207652777 

Unicredit bank d.d. Mostar

Sum: ….. KM

Purpose of remittance: One-off donation