“Dnevnik identiteta 2022” 

“Dnevnik identiteta 2022” je efektna predstava za mlade koja prodire u samu srž svih aspekata našeg društva. Predstava ima težinu velikog društvenog značaja jer se bavi mladima i reflektira njihov osjećaj prema onome što se trenutno odvija u svijetu koji ih okružuje. Svrha leži u povezivanju s kolektivom, a obilježena je jedinstvenim pečatom koji naš život treba da ostavi. Put ka tome ostvaruje se kroz praćenje onoga sto radimo, živimo i biramo iz ljubavi i za ljubav.

Ovi mladi kreativni ljudi, članovi Udruženja ReACT, učenici srednjih škola iz Kantona Sarajevo (Prva gimnazija, Druga gimnazija, Katolički školski centar) i studenata Univerziteta u Sarajevu, kroz višemjesečni proces spremanja imali su priliku istražiti što lične, to i odnose šire društvene zajednice prema aktuelnim dešavanjima u svijetu i problemima s kojima se oni kao mladi susreću, kao i posljedicama koje se reflektiraju na nove generacije. To su njihovi talenti, darovi i reakcije na stvarnost u kojoj živimo.

Obrazovanje nažalost ne nudi dovoljno sadržaja glede jednog od najvažnijih razdoblja života mladog čovjeka. Stvaranju sopstvenih identiteta, kao društvo, kao zajednica, ne posvećujemo dovoljno pažnje, a omladina, unatoč proživljavanju borbi koje su daleko iza njih, ostaju žrtve međugeneracijskoj traumi i neminovno postaju modus njihovog rješavanja.

Teatar je snažan alat koji svojom prirodom utječe na razvoj pojedinca, pa tako i zajednice. On moze biti katalizator promjene mladog čovjeka prema boljem, upravo radi čega su sva ulaganja u teatar nužna i društveno korisna.

Najbolji pokazatelj toga, pa i želje za apsorbovanjem umjetničkog shvatanja traume, premijera je upravo “Dnevnika identiteta”. Publika, sačinjena od preko dvije i pol stotine ljudi, tokom skoro dva sata trajanja predstave, svjedočila je smijehom, suzama, trncima i olakšanjem, shvativši upravo teret koji su članovi ReActa iznijeli na sceni. Desetine ljudi ispratile su ovo djelo smješteni na jastuke na podu ili stojeći, u želji da kroz oči i empatiju mladih ljudi, shvate i saosjećaju sa nekolicinom ispovijedi zapisanih u historiji.

“ReACT je platforma koja nudi ohrabrenje i podsticaj da se kroz dramske tehnike primijenjenog pozorišta, kod učesnika razvija humanistička svijest i osobine kao što su plemenitost, altruizam, filantropija, suosjećanje, kao i suzbijanje predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Kroz primjenjeni teatar ansambl  se fokusira na sam proces, a ne ishod. U tome je i osnovna razlika izmedju klasičnog teatra i primjenjenog –  važna je metodika procesa i put kojim se ide. Ono o čemu razmišljam unutar procesa su načini koji mogu pomoći mladima da opuštenije, češće i smjelije maštaju. Vjerujem da to nikada u historiji čovječanstva nije bilo važnije. Očajnički su nam potrebne maštovite i kreativne metode koje bi nam pomogle da pronadjemo kolektivni izlaz iz ove posve disfunkcionalne demokratije, smrtonosnog kapitalizma, sistemskog rasizma i transgeneracijskih trauma. Sve je jasnija potreba za razvijanjem novih i efikasnijih pristupa odgoju i obrazovanju koji su usmjereni ka emancipaciji i samoaktualizaciji pojedinca s ciljem da ga osposobi za život i cjeloživotno učenje. Značaj primjenjenog teatra leži upravo u tome. Zbog toga se upravo u ReACT-u bavimo primjenjenim teatrom u nadi da izgradimo plemenitiju zajednicu obnavljajući prvenstveno sebe. Ožiljci modernog svijeta sežu duboko, od političkog pa do ličnog. Kroz ovakav pedagoški rad doprinosimo osnaživanju pojedinca da sudjeluje u društvenim promjenama.” – Ida Karahasanović Avdibegović

Ova predstava je realizovana u saradnji sa forumZFD.

Donate NOW

Association ReAct, Sarajevo

Zmaja od Bosne 70, Sarajevo

Number TRN: 3387302207652777 

Unicredit bank d.d. Mostar

Sum: ….. KM

Purpose of remittance: One-off donation