IDA KARAHASANOVIĆ - AVDIBEGOVIĆ

Rođena 1981. godine u Sarajevu. Profesorica engleskog jezika i književnosti, dramski pedagog/mentor (stečeno zvanje primijenjene drame na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Srbija). Ida je bila Fulbright stipendista 2019/2020. godine u Kent State University, Ohio, u SAD, nagrađena za izvrsnost u obrazovanju.

Trenutno je zaposlena u Drugoj gimnaziji Sarajevo. Ida je doktorant književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, trenutno u procesu pisanja doktorske disertacije koja se bavi pitanjem identiteta, preispitivanjem rodne problematike i subjektivnosti u književnosti za mlade kroz feminističku i psihoanalitičku perspektivu. Njeno istraživačko interesovanje leži u oblastima reforme u obrazovanju, primijenjenog teatra i mirovne pedagogije. Posebno se fokusira na edukacije s temom aktivizma i kreativnog rada u odgojno-interaktivnom teatru. Jedan je od ko-autora knjige Peace Pedagogies in Bosnia and Herzegovina: Theory and Practice in Formal Education, izdata 2023. godine. u Americi. Pisala je o važnosti drame u obrazovanju inspirisana empirijskim istraživanjem u raznim srednjim školama gdje je radila i počela razvijati dramu u obrazovanju kao vannastavnu aktivnost te pokrenula predstave koje su premijerno izvođene u pozorištima – Sartr, Kamerni teatar i Pozorište mladih. Dodatno je usmjerila ozbiljnu pozornost i prema recentnoj stručnoj literature u području primijenjenog teatra i njegovim savremenim praksama u svijetu.

Sarađuje i sa EU Infocentrom u Sarajevu te je kao rediteljica režirala predstavu Prije zvona, izvođenu u ‘dvije škole pod jednim krovom’ u šest marginaliziranih gradova u Bosni i Hercegovini. Pokrenula je nevladinu organizaciju ReACT 2020. godine, u kojoj vodi radionice primijenjenog teatra, osmišljava treninge za poticanje kreativnosti za srednjoškolce, studente i omladinske lidere, a izvode se po cijeloj Bosni i Hercegovini kao i kroz međunarodne projekte. Jedan je od saradnika Peace Education Hub-a pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu na temu kreativne drame u obrazovanju. Do sada je režirala desetak predstava na engleskom i bosanskom jeziku, a kroz njih naglašava važnost pozorišta u obrazovnom i društvenom okruženju.

Radila je i na prvoj obuci i priručniku Teatra potlačenih za Zapadni Balkan u partnerstvu sa mirovnom organizacijom ForumZFD. ForumZFD je svojevremeno postala i partnerska organizacija ReACT-a. Ida je režirala film Voices of Youth, premijerno prikazan 15. decembra 2020. na Berlinskoj konferenciji u organizaciji Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), gdje je učestvovala i kao gost predavač.

Donate NOW

Association ReAct, Sarajevo

Zmaja od Bosne 70, Sarajevo

Number TRN: 3387302207652777 

Unicredit bank d.d. Mostar

Sum: ….. KM

Purpose of remittance: One-off donation